Voiko kylmästä vedestä oppia nauttimaan – Kyllä voi

Posted 1 Comment
Päätin sitten minäkin liittyä talviuintikerhoon ja todentaa itse kaikki ne asiat mitkä kylmään veteen pulahtaminen saa kehossamme aikaan. Liityin Lauttasaaren Humaus ry:hyn huhtikuussa ja olen käynyt ”harjoittelemassa” kylmässä vedessä uintia ja asteita on ollut huhtikuusta tähän päivään 11 °C ja 18 °C asteen väliltä.

Talviunti oli alkanut Helsingissä jo ennen sotia Kaivopuistossa Ursinin rannassa. Siihen aikaan se oli vielä muutamien hullujen hommaa.  Kiinnostus talviuintia kohtaan lisääntyi niin, että Helsingin Uimarien vuokraamaan Humallahden uimalaan perustettin talviuimareiden alaosasto, jota alettiin kutsua nimellä Humaus. Kuulin seuramme sihteeriltä, että seurassa on jo 900 jäsentä ja olen tavannut jo muutamia, jotka tulevat kaukaakin tähän Lauttasaaren Ryssän -kärjessä olevaan ihastuttavaan paikkaan.

Humauksen pukeutumistilana on toimiva kahdeksankulmainen rakennus 1800-luvun loppupuoliskolta. Rakennus on Museoviraston suojelema.

Muistona historiallisista ajoista Humauksen pukuhuoneen seinällä on vielä vanhat säännöt, joita pyydetään tinkimättömästi noudattamaan. Uimapukupakko oli myös voimassa, varsinkin valoisaan aikaan ja naisten läsnä ollessa! Kaikesta päätellen jäsenistö aikaisemmin oli ollut hyvin miesvaltainen 😊 Nykyään Humaukseen kuuluu noin 900 jäsentä.

humauksen talo

VINKKEJÄ 
Olen saanut hyviä vinkkejä mitä kehon osia suojata sitten kun vesi on kylmää. Päätin hankkia syksyllä ainakin uintijalkineet ja käsineet läheisestä surffauspaikasta. Pään taidan suojata villapipolla, koska pään kylmänsuojaus on tärkeä kylmäoireiden vähentämisen osatekijä.

Olen huomannut myös että mitä enemmän tiedän talviuinnista sitä enemmän ajattelen että sen pitää olla terveellistä. Olenkin pohtinut onko keräämälläni tiedolla ollut vaikutusta siihen hyvänolon tunteeseen uinnin jälkeen, jonka olen saanut pulahduksieni jälkeen.

Kuunneltuani muita harrastajia ympärilläni kaikki ovat kehoittaneet menemään muutamia kertoja veteen ja sitten hetkeksi taas pyyhkeen lämpöön. Vaihtolämpöisissä vesihoidoissa, joista käytetyin on lämmin-kylmäsuihku, verisuonet laajenevat lämmön ja supistuvat kylmän vaikutuksesta. Tällainen hoito on ikään kuin voimisteluharjoitus verisuonten seinämien lihaksille. Hoidoilla on koettu olevan karaiseva sekä verenkiertoa ja hermostoa vahvistava vaikutus. Ehkäpä juuri sama ”voimisteluharrastus” tapahtuuu kylmässä vedessä uidessa.

TERVEYDELLISET VAIKUTUKSET

Avantouinnin harrastajat hehkuttavat pulahduksen jälkeistä hyvää oloa, mutta kylmän veden terveydellisistä vaikutuksista on myös tutkimustietoa.

Kun ihminen menee kylmään veteen, ihon lämpötila laskee, hengitys sekä sydämensyke kiihtyvät ja verenpaine nousee. Jos avannossa oleskellaan kastautumista pidempään, hengitys ja syke alkavat hidastua ja verenpaine laskea.

Nopea kylmäaltistus saa myös hormonit liikkeelle: kortisolin ja endorfiinin eritys lisääntyy. Kudosten jäähtyminen ja kortisoli yhdessä estävät kiputuntemusta, ja endorfiinit puolestaan saavat aikaan mielihyvän tuntemuksen.

Avantouinti lievittää nivelkipuja. Moni reumaa sairastava saa kipuihinsa helpotusta säännöllisellä avantouinnilla.

Avantouinti koetaan virkistävänä, ja monella myös yöuni paranee. Tämä liittynee vuorokausirytmiin. Kylmä vesi terävöittää aistit ja antaa aivoille aikamerkin: nyt ollaan aktiivisia. Kun kroppa sen jälkeen rentoutuu, ihminen on valmis lepoon ja uneen.

Kylmäaltistuksen on todettu aktivoivan niin sanottua ruskeaa rasvaa. Ruskealla rasvalla on aineenvaihduntaa kiihdyttävä ominaisuus, se siis polttaa energiaa toisin kuin valkoinen rasva, joka vain varastoi elimistön ylimääräistä energiaa. Näin ollen ruskealla rasvalla on merkitystä myös painonhallinnassa, ja voisi ajatella, että kylmäaltistus toimisi edullisesti painonhallinnassa. Ruskeaa rasvaa ja sen ominaisuuksia tutkitaankin parhaillaan useissa hankkeissa.

Kasvojen valelu kylmällä vedellä rauhoittaa sydämensykettä, ja kehon kastaminen kylmään puolestaan kiihdyttää sydämen sykettä. Jos avannossa kastelee myös pään, niin sydän saa kahdenlaista viestiä. Se on suurempi rasite kuin jos pitäytyisi vain vartalon kastautumisessa.

Hyvä kuitenkin huomioida että avantouintia ei pidä harrastaa, jos on sydänkipuja tai jo diagnosoitu sepelvaltimotauti. Sykkeen ja verenpaineen äkillinen kohoaminen voi silloin altistaa sydänkohtaukselle.

 

NÄIN TALVIUINTI VAIKUTTAA

Saa endorfiinit eli mielihyvähormonit erittymään

Saa kortisolin erittymään, mikä vähentää kipuja

Saattaa lisätä antioksidanttien määrää kehossa

Virkistää

Parantaa unta

Aktivoi ruskeaa rasvaa ja voi vaikuttaa suotuisasti painonhallintaan

Kunnioitan tieteellisesti tutkittuja perinnehoitoja, joksi myös talviuinnin lasken sekä olen myös samaa mieltä                   Albert Einsteinin sanoin ”ainoa tiedon lähde on kokemus”

                                                                               kokemusta kohden olen nyt menossa

Pihasi oma vihreäkulta – ilmaista ruokaa ja pieni hiilijalanjälki

Posted 3 Comments

Nyt on paras kausi villivihannesten keruuseen kun luonto on juuri herännyt uuteen kevääseen talviuniltaan.

Minä löysin jo pihalta nokkosen, poimulehden, siankärsämön, voikukan ja vuohenputken nuoria versoja. Sekä vadelman ja ahomansikan lehtiä, joista ajattelin tehdä teetä. Koivun ihanat vihreät hiirenkorvat ovat voimakkaan makuisia ja niitä on kiva silputa leivän päälle, salaatteihin ja itse silppusin niitä porkkanaraasteeseen, josta tuli hyvänmakuinen yhdistelmä.

Mitä villivihanneksilla ja yrteillä tarkoitetaan

Villivihannekset ja villiyrtit ovat luonnossa kasvavia kasveja, joita voit käyttää ruuaksi, juomaksi esim. teeksi tai uutteeksi ja ruokiesi mausteeksi.  Olet varmasti kuullut puhuttavan hortoilusta joka käytännössä tarkoittaa villivihannesten hyödyntämistä ja itse sana horta tarkoittaa villivihannesta. Tämän puhelimeen ladattavan linkin  takaa löydät 30 yleisintä villiyrttiä ja Sami Tallbergin 90 yrttireseptiä.

Miksi ne ovat superruokaa

Ensinnäkin niitä on tarjolla luonnosta aivan ilmaiseksi ennen varsinaisten viljeltyjen kasvien satokautta. Puhtaista paikoista kerättynä ne eivät sisällä haitallisia torjunta-aineita ja kun itse keräät niitä, tiedät missä kasvit ovat kasvaneet. Villivihannekset kestävät paremmin tuholaisia, kun kaupan viljellyt.

Tarvitsemme talven jäljiltä elimistömme puhdistamista ja villiyrtit toimivat tässä loistavasti apuna. Ne sisältävät tuoreina runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja, öljyjä ja runsaasti myös kuituja.  Villivihannesten merkittävänä hyötynä voidaan pitää myös parantunutta suoliston toimintaa ja hyvää tulehduksien estokykyä. Ne toimivat hyvinä painonvartioinakin, koska sisältävät niukasti kaloreita 😊

Miten voin hyödyntää villiyrttejä ja mitä ruokaa niistä voi laittaa

Kerron tässä jutussani mitä tiedän yllämainituista yrteistä, jotka jo olen löytänyt jo pihaltani ja miten olen niitä itse hyödyntänyt ja miksi

Voikukka – Muistan opettajani Virpin sanoneen, että voikukan lehdet sisältävät kolme kertaa enemmän ravinteita kuin muut salaattikasvit. ( A, K B C ja E vitamiineja koliinia, folaattia, kalsiumia, kuparia, mangaania ja rautaa) – Ihan huippua eikö vain!

 

Eihän uskoisi tätä pihojemme rikkakasvista. Voikukasta voit käyttää kaikki sen osat; lehdet, kukat ja jopa juuret. Lehtiä voit käyttää levitteissä, kastikkeissa, vihanneksena muhennoksissa, keitoissa ja munakkaissa. Lehdet soveltuvat hyvin ruokiin öljyisten kasvien, pähkinöiden ja siementen kanssa. Mielikuvitus on vain rajana voikukan lehtien hyödyntämisessä.

 

Paistetut voikukannuput ovat helpoimpia villiruokia mitä voi keksiä. Kerää voikukannuput kun ne ovat juuri nupussa, ennen kuin nuppu alkaa avautumaan. Poimi niin, että yhtään vartta ei tule mukaan, koska varressa on karvasta makua vielä enemmän. Voikukan aivan nuoret kukkanuput ovat hyviä salaateissa ja niitä voi kuullottaa pannulla valkosipulivoissa. Kukat ovat kitkerämpiä, joten suosittelen kukkanuppujen käyttöä. Tässä kuvassa voikukan nuppuja ja valkosipulia koristettuna siankärsämölehdin.

Nokkonen – todellinen terveyspommi

Voisi kysyä mitä nokkonen ei sisällä. Se sisältää nimittäin vaikka mitä esim. 60 kertaisesti enemmän piitä kuin lehtisalaatti, kalsiumia kolminkertaisesti enemmän kuin maito, erittäin runsaasti rautaa. Siksi sillä on niin merkittävä asema ruokana. Nokkosen fenolit ja vitamiinit parantavat immuniteettia. Nokkosesta voidaan käyttää koko kasvi juuresta lehtiin ja myöhemmin syksyllä myös nokkosen siemenet.

Tuoreiltaan lehtiä voi hyödyntää vihannesruuissa, muhennoksissa, kastikkeissa, keitoissa, munakkaissa tai sitä voi lisätä leipiin ja sämpylöihin. Kokeile nokkospestoa ja valmista pestosi tuoreista nokkosen lehdistä, pinjansiemenistä, parmesaanista, oliiviöljystä ja valkosipulista. Pyöräytä pesto uusien perunoiden joukkoon. Herkullista!

Nokkosen siemenistä on hyvä tietää tämä sitten syksyllä kun lähdet niitä keräämään.  Siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsevia rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. Ne vahvistavat munuaisia ja lisämunuaisia ja tuovat näin lievitystä väsymykseen ja seksuaaliseen haluttomuuteen.

Nokkonen on hyvä apu yleiskunnon ylläpitämiseen, vastustuskykyyn, elinvoiman ja virkeyden lisääjänä. Nokkonen on myös erinomainen apu painonhallinnassa, sillä se poistaa nesteitä, säätelee verensokeria ja sen kuidut hidastavat hiilihydraattien ja rasvojen imeytymistä

Älä kerää kuitenkaan nokkosta ihan mistä vain. Nokkonen kerää itseensä nitraattia, eikä typpipitoisessa maassa kasvavia versoja pidä kerätä ruuaksi. Nokkosta ei siis pidä kerätä ulkorakennusten takaa eikä komposteista. Runsas C-vitamiinin syönti nokkosta sisältävien ruokailujen aikana vähentää nitraattien määrä. Samoin hyvää tekee nokkosen ryöppääminen.

Poimulehti – oivallista iholle ja limakalvoille

Poimulehteä on pidetty jo satojen vuosien ajan nuorentavana yrttinä ja vanha kansa on kerännyt lehden päälle kertyviä kastepisaroita kauneudenhoitoon. Pisarat, jotka aamulla kimaltelevat lehden päällä eivät ole kastehelmiä vaan hapanta nestettä, jonka lehti on poistanut versostaan ja johon on liuennut karvasaineita.

Koko kasvista voi tehdä teetä ja nyt vielä nuoret lehdykät voi hyvin silputa salaattiin. Nuoret ja pehmeät vielä supuillaan olevat lehdet ovat hyvin maukkaita ja pehmeitä. Kokeile silputa nuoria lehtiä leivän päälle ja myös salaattikastikkeisiin. Kokeile leivän päälle seuraavaa levitettä jossa on raejuustoa, creme fraichea, poimulehtiä pieneksi silputtuina ja muutama ruokalusikallinen auringonkukan siemeniä rouhittuina.

Poimulehti supistaa limakalvoja, estää tulehduksia, parantaa haavoja ja tyrehdyttää verenvuotoja sitä käytetään myös kansanlääkinnässä ripuli ja suolistovaivoihin.

Siankärsämö – kansanlääkinnän tuhattaituri

Siankärsämöstä voi hyödyntää lehtiä ja kasvin kukkia. Niitä voidaan hyödyntää teenä, yrttijuomina ja mehuina. Jos haluat saada hieman kitkerää makua ruokiin silppua nuoria lehtiä salaattiin, muhennoksiin, keittoihin, patoihin ja kaikkiin vihannesruokiin. Siankärsämö toimii hyvänä mausteena kuivattuna viherjauheen osana (nokkosen, poimulehden, voikukan ja siankärsämön lehdet)

Siankärsämön lehdissä on runsaasti kaliumia ja kalsiumia ja se sisältää runsaasti sydämen toiminnalle tärkeitä hivenaineita, mangaania ja mangnesiumia. Se alentaa verenpainetta ja verensokeria. Siankärsämö lisää virtsaneritystä ja sitä onkin käytetty helpottamaan mm. virtsatievaivoja.

Pieni varoituksen sana – asterikukille yliherkkä saattaa saada yliherkkyysoireita.

Vuohenputki – apua kolotukseen

Vuohenputken lehti on mukavan mausteinen ja siinä on lievästi sitruunainen maku. Se sisältää m. rautaa ja C -vitamiiniä. 72-133mg/100g. Maku on hienoimmillaan lehdissä, jotka ovat juuri nousseet maasta ja ovat vielä hieman suppuisia. Lehdet sopivat hyvin antamaan makua salaatteihin, vihersilppuun ja osana lehtiviherjauhetta.

Kansanlääkinnässä vuohenputkea on käytetty kihti ja lonkkavaivoihin vuohenputkiteenä ja kylpyvesinä. Tuoreita murskattuja lehtiä voi laittaa myös kivuliaille kohdille helpottamaan kipua. Kun kihti kipeyttää ison varpaan kiedotaan se murskattuihin vuohenputkenlehtiin ja sen sanotaan helpottavan kipua huomattavasti. Joten jos tiedät jollakin olevan kihtivaivoja pistä sana kiertämään.

Tässä sinulle mukava kokeilemisen arvoinen salaatti. Herneitä ( pakastettuja vielä) tuoretta kurkkua pieninä kuutiona, nuoria vuohenputken lehtiä silputtuina, kirveliä tai ruohosipulia ja öljykastiketta näiden kanssa.

Lehdet ovat myös herkullisia kun niitä käyttää pannulla hieman oliiviöljyssä. Huom! Vuohenputkea voit käyttää myös samalla tavalla kuin parsaa. Aikamoinen viheryrtti tässäkin kyseessä. Mielestäni vuohenputkiparsat maistuvat paremmilta kuin varsinaiset parsat.

Muutama sana villivihannesten säilönnästä

Villivihannekset ovat parhaita nautittavaksi heti tuoreeltaan, mutta jos haluat hyödyntää niitä myös talvikuukausina paras tapa on kuivata ne. Parasta on kuivata kasvit nopeasti, jotta niihin ei ehdi muodostua hometta ja vitamiinit säilyvät myös paremmin. Kuivaa  kasvit kasvikuivurilla mutta jos sitä ei ole käytössäsi ( minulla ei ole) kuivattamiseen sopivat myös lämpimät ja vedottomat paikat ( ei kuitenkaan auringonvalossa) esim. pannuhuoneet, ullakot, lattialämmityksellä varustettu huone tai voit kokeilla kuivattaa yrtit tuuletetun saunan jälkilämmössä. 

Kasvit voi kuivata semmoisenaan tai niistä voi riipiä kuivatuksen jälkeen lehdet talteen. Kaikki kuvaamani kasvit kuivavat helposti sanomalehden päällä ohuina kerroksina. Kasveja voi ripustaa myös kuivumaan nipuissa harvakseltaan tangolle tai naruille. Kuivaus kestää parista päivästä neljään päivään. Säilytä kuivaamasi kasvit valolta suojassa mieluiten lasiastioissa ja jos sinulla  on käytössäsi tummat lasiastiat niin ne ovat parhaita tähän säilömiseen. Voit myös pakata ne paperipusseihin.

Parasta on jauhaa mainitsemani kasvit vasta kun otat ne käyttöön ja kuivattuina ne säilyvät vuoden.

  Ei kun hortoilemaan 

Energiaa luonnollisesti – Vihermehuista

Posted 6 Comments

Ystävättäreni Micki, joka on ravintoneuvoja, ehdotti että kirjoittaisin vihermehuista ja siitä miten mehustaminen on hyvä tapa aloittaa elämänmuutos kohti kevyempää ja terveellisempää elämää.

Mikä ero on vihersmooteilla ja vihermehuilla? 

Vihermehun ja vihersmoothien suurin ero on niiden koostumuksessa. Vihersmoothiessa nautit sekä raaka-aineiden kuidut että itse mehun mutta mehulinko sen sijaan erottelee raaka-aineiden kuidun pois. Ilman kuituja mehu on hellempi vaihtoehto ruoansulatukselle. Vihermehun sisältämät vitamiinit, mineraalit ja entsyymit imeytyvät suolistoon helposti ja nopeasti. Mehustamisesta syntyvää mössöä eli mäskiä, joka sisältää kuitua ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaan sitä voi käyttää esimerkiksi leivonnassa tai tehdä lopuista vaikkapa kasvispihvejä.  (mäskiä, kananmunaa ja mausteita) Ystävättäreni kertoi antavansa loppumössön koirillensa.

Kirjoitin tämän jutun keskittyen pääosin vihermehuihin, joista on ehkä vähemmän saatavissa tietoa netistä ja jos löytyykin, on lukijan vaikeaa ymmärtää erot smoothieiden ja vihermehujen tekemisessä ja niiden vaikutuksissa.

Smoothie vai vihermehu?

Kummatkin ovat erittäin terveellisiä, joten valinta on kiinni omista mieltymyksestäsi.

Itse valmistan kumpiakin. Jos haluan nopeasti uuttaa energiaa, teen mehustimella shotin, jonka voin juoda yhdellä kulauksella saaden näin nopeasti voimaa.  Vihermehu on raaoista kasviksista, juureksista, hedelmistä ja yrteistä mehustimella puristettu mehu. Eri kasviksilla ja hedelmillä on erilaisia terveysvaikutuksia ja mehu on parasta nauttia heti mehustamisen jälkeen.  Itse pyrin nauttimaan hedelmät ja marjat semmoisenaan mutta omenaa olen käyttänyt myös mehuissani varsinkin silloin kun kotimaista omenaa on saatavilla. Omenaa ei sitten kannata kuoria koska suurin osa omenan tärkeistä ravintoaineista sijaitsee nimenomaan kuorikerroksessa.

Ohessa tietoa muutamasta vihermehushotista ja niiden vaikutuksista

Suosikkini on omena-, punajuuri- ja porkkanashotti. Porkkanassa on runsaasti beetakaroteenia, valtava määrä vitamiineja A-, C- ja E-vitamiineja, kuten myös B-monivitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Punajuuren on todettu vilkastuttavan aivojen verenkiertoa ja vähentävän väsymystä. Omenan tehokkaista antioksidanteista on apua esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ehkäisemisessä.

Flunssan ehkäisyyn tee shotti kurkumasta, inkivääristä, selleristä ja sitruunasta. Intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä jo tuhansien vuosien ajan kurkumalla hoidettu tulehduksia ja puhdistettu elimistöä. Inkivääri parantaa muun muassa vastustuskykyä. Selleri sisältää runsaasti C-vitamiinia ja taistelee tulehduksia vastaan. Sitruunalla on antibioottinen ja viruksia tappava vaikutus, joka sopii monien eri tulehdusten hoitoon.

 

Sellerimehu yksinään rauhoittaa vatsan. Mehun edistäessä  ruoansulatusta ja lievittäessä suolistovaivoja. Se tasapainottaa hyvin vatsahappoja.

Kaunistavasta mehusta löytyy kurkkua, varsiselleriä, parsakaalia, lehtikaalia, omenaa ja sitruunaa. Yhdistelmä on hyväksi iholle monin eri tavoin. Se ehkäisee ja parantaa tulehduksia, edistää maksan toimintaa ja tehostaa solujen uusiutumista. Lisäksi se suojaa ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta sekä uudistaa solukkoa.

Ohessa vielä kootusti vihermehujen hyödyt

vihermehut antavat kehollesi hellän mahdollisuuden puhdistautua ja parantua

nopein tapa saada suuria määriä ravinteita kehoon

saat energiaa ja virkeyttä

mehun teko on helppoa ja edullista

vastustuskykysi kasvaa

Sitten muutama sana mehulingoista jos harkitset lingon hankkimista luettuasi tämän jutun. Osta mahdollisimman simppeli ja pienikokoinen laite. Saatat muuten kyllästyä monimutkaisiin osiin ja koneen vievään suureen tilaan. Itselläni on pienehkö Philipsin linko, jonka osat on helppo pestä ja koota sitten linko uudelleen taas käyttöön. Täältä pääset katsomaan kuluttaja.fi mehulinkojen vertailua.

Lopuksi vähän mehupaastoista – Paastoista ollaan yleisesti ottaen montaa mieltä, mutta niillä on pitkät perinteet historiassa ja joillekin se voi olla opettavainen ja nopea tapa puhdistaa kehoa. Jos viikon mittainen mehupaasto tuntuu liian radikaalilta, voi kokeilla myös lyhyempiä, kolmen tai yhden päivän kestäviä mehupaastoja.

                                                                                             

Itse otan harkintaan muutaman päivän kestoisen mehupaaston ja kerron miten onnistuin ja mitkä olivat sen vaikutukset… jos nimittäin pystyin siihen

 

MIES – Miten olla samaan aikaan voimakas ja osata samaan aikaan nauttia olemisen keveydestä

Posted 2 Comments

Minua pyydettiin kirjoittamaan juttua myös miehille ja täytyy sanoa että pistitte Mikko ja Kari minulle mukavan haasteen. Lähdin oikeasti nimittäin miettimään onko ylipäätänsä mitään eroja miehille ja naisille suositelluista luontaishoidoista ylipäätään ja tulin siihen tulokseen että eipä itseasiassa paljonkaan. Pureudun tässä jutussani nyt kuitenkin jaksamiseen, miehiseen kuntoon, sydämen ja verenkierron asioihin ja tietoa myös mikä avuksi kaljuuntumiseen.

Lisää puhtia ja voimaa nokkosesta. 

Nimeäisin miehille tämän yrttiemme yrtin ensimmäiseksi yhdeksi parhaista kotimaisen luontomme antimista. Puhtia antava nokkonen on vitamiini- ja hivenainelisä, joka sopii monipuolisesti ruuanlaittoon lisäämään aterioiden ravintoarvoa. Nokkonen sisältää erittäin runsaasti mm. rautaa, magnesiumia, kalsiumia, piitä sekä A- ja C-vitamiinia. Nokkosen runsas magnesium auttaa toipumaan keuhkoputkentulehduksesta, lievittää reumaattisia kipuja, kihtiä ja iskiasta.

Kansanlääkinnässä nokkonen tunnetaan vertapuhdistava yrttinä ja nokkosta on pidetty kansan parissa hyvän kunnon, virkeyden ja elinvoiman lisääjänä. Nokkosen siemeniä on käytetty myös potenssia kohottavana ja muistia virkistävänä rohtona.

Kerää mies nokkosta – Ohessa tietoa nokkosen ja sen siemenien keräämisestä, kuivaamisesta ja käytöstä

( sopii naistenkin lukea :))

Kerää nokkosta kuivattavaksi kolmen sateettoman päivän jälkeen, jolloin nokkosessa on nitraattia vähiten. Pistä hanskat käteen jotta nokkoset eivät polta käsiäsi. Kuumassa vedessä kastellut versot eivät enää polta, jolloin voit silputa siitä nokkosen lehtiä tuoreeltaan keittoon, salaattiin tai vaikka leivän päälle. Lehdistä voit valmistaa vaikka mitä esim. nokkospestoa ( nokkosta , pinjasiemeniä, parmesaania, suolaa, oliiviöljyä ja valkosipulia)

Poimi nokkosenlehtiä puhtaasta maasta, ei kuitenkaan kovin läheltä isoja teitä. Nokkosia ei pidä kerätä myöskään liian rehevästä maasta esim. lantakasasta tai kompostista, koska nokkonen kerää itseensä nitraattia typpipitoisesta maasta.

Kuivaa nokkosen lehtiä talvenvaraksi

Heti keräämisen jälkeen versot pestään juoksevan veden alla. Säilö nokkoset kuivaamalla tai pakastamalla. Versot ja lehdet voidaan kuivata sellaisenaan. Kuivaamalla lehtiin muodostuu hieman heinämäinen maku. Tämän voi välttää seuraavasti: huuhdotut nokkoset kastetaan minuutiksi kiehuvaan laimeaan suolaveteen, valutetaan lävikössä ja levitetään kuivamaan mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Kuivaamiseen menee vain muutama päivä. Kuivatut nokkoset murennetaan ja laitetaan tiivisiin lasipurkkeihin.
Voit myös pakastaa nokkosta. Huuhtele nokkoset ja kiehauta mahdollisimman vähässä vedessä ja pakasta sellaisenaan.

Nokkosen siemenet – aimo annos luonnon omaa alkuvoimaa!

Nokkosen siemenessä on kaikki nokkosen erinomaiset ominaisuudet, mutta moninkertaisena. Lisäksi ne sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. 

Kerää nokkosia, joissa siementupsut ovat runsaita ja joiden siemenet ovat jo tummanvihreitä. Voit laittaa varret ilmavasti kuivumaan valolta suojaisaan paikkaan tai levittää ne ilmavasti sanomalehden päälle kuivumaan lämpöiseen paikkaan useaksi päiväksi. Voit myös levittää ne leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivata niitä 30-40 asteen lämmössä parisen tuntia kunnes siemenet ovat kuivuneet kunnolla.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole lähellä puhdasta maastoa nokkosten keräämiseen löydät verkkokaupan puolelta suomalaisen luomunokkosen siemenuutteen antamaan puhtia ja voimaa sekä kuivattua luomunokkosta antamaan lisää ravintoarvoa ruokaasi.

Mikäs sitten avuksi sydämelle ja verenkierrolle  – stressi pois, liikuntaa riittävästi ja hyvä ravinto.

 

Ala muuttamaan elämäntilannettasi stressin oireiden ilmaantuessa jos huomaat että et esimerkiksi nuku hyvin, olet uupunut, väsynyt, kyvytön hoitamaan asioita tai huomaat että olet menettämässä itsehallintaa.

Mieti mikä on sinulle tärkeää ja mistä saat iloa ja järjestä itsellesi pieniä nautinnon hetkiä; luonnossa kävely ja hiljentyminen, rentouttava hoito jne.  Tutustu vaikkapa Asahiin, joka hoitaa sekä keho ja mieltä (Minulla tuli tänä keväänä Asahista uusi harrastus ja suosittelen tätä lajia TODELLAKIN)

Välttämättä kovatempoinen pallopeliottelu ei ole sitä mitä stressin uhatessa tarvitse!

Opi myös kieltäytymään asioista, jotka eivät ole elämisen kannalta täysin välttämättömiä­ sinulle. Kaikkinainen elämänhidastaminen tekee välillä hyvää. Liiallinen kiire tai kiireen tuntu johtaa oman rytmin epätasapainoon ja sitä myötä sairauksiin tai pahoinvointiin. 

Mitä teet jos hiukset harvenee ja kaljuuntuminen uhkaa 

Päänahkaa hoidetaan kuten muutakin ihoa ja hiusten pesuun sinun tulee valita hellävarainen mahdollisimman luonnollinen shampoo. Esim.Frantsilan nokkosyrttishampoo toimii tässä hyvin.  Nokkonen auttaa sinua tässäkin koska se on hiuksia vahvistava, hilsettä ja hiustenlähtöä ehkäisevä. Shampoon sisältämä kehäkukka on puhdistava ja elvyttävä, rauhoittava, ihokudosta parantava, hiuksia kirkastava ja hilsettä hoitava. Mäkikuisma puolestaan on ihon toimintoja elvyttävä, ihoa rauhoittava ja antiseptinen. Lisäksi rosmariinin eteerinen öljy on hiuspohjan sairauksia hoitava ja hiusten kasvua lisäävä.

 

Kokeile kaljuuntumisen avuksi lisätä kehäkukkavoiteeseen pari tippaa eteeristä rosmariiniöljyä ja hiero sitä päänahkaan päivittäin. Voit hieroa samalla niskan ja hartioiden aluetta päänahan verenkierron elvyttämiseksi.

Myös vanha kansa uskoi rosmariinin auttavan hiusten harventumiseen.

 

Olemisen keveyteen sanoisin näin lopuksi 

Nauti hetki vain omassa kehossa olemista 

hengittämällä syvään ja anna hymysi valaista päivääsi

Nyt on hymy herkässä ja olo taivaallinen – tulin juuri kalevalaisesta jäsenkorjaushoidosta

Posted 2 Comments

Luottohierojani Pekka on aloittanut kalevalaisen jäsenkorjauksen opiskelut ja hieronnan yhteydessä kun valittelin olkapäätäni hän ehdotti että tule kokeilemaan saataisiinko apua minulle tästä hoitomuodosta.

Ja saatiinhan sitä!

Kansanlääkintäseuran sivustolla kerrotaan seuraavaa ja löydät myös videon aiheesta…”Kalevalainen jäsenkorjaus (vanhaa kansanparannusta) perustuu koko tukirakenteen kineettisten ketjujen tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla. Kalevalaisessa jäsenkorjaushoidossa tasapainotetaan mobilisaatiokäsittelyn avulla hoitoa tarvitsevan koko tukirakenne aina jalkapohjista kallonrajaan saakka. Perinteen tuoman kokemuksen kautta voidaan sidekudosten kireyksistä, lihastasapainoista, kudospainemuutoksista sekä hermoheijasteista lukea ongelmien aiheuttajat, jolloin ei päädytä hoitamaan pelkästään kipukohtaa, vaan myös itse ongelman aiheuttajaa hoidetaan. Em. tutkimuksin on osoitettu, että kalevalainen jäsenkorjaus parantaa vaivoja vaikuttaen kipuun ja sen aiheuttamaan haittaan, toimintakykyyn sekä elämän laatuun.”

Olin tänään jo toista kertaa Pekan hoidossa 1,5 tuntia ja hämmästelin kun olkapää tuntui  tänään jo tosi vetreältä ja käsi nousi kivutta ylös. Hoitoni tehtiin sekä selinmakuulla että istuen ja maallikon silmin hoito tuntui hieronnan ja osteopatian yhdistelmältä, jossa käsitellään sekä lihaksia että niveliä. Hoito ei satu vaan kalevalainen jäsenkorjaus on hoitomuotona hyvin lempeää. Kehon virheasentojen korjaamisessa lähdetään liikkeelle jaloista, tarkalleen ottaen jalkapohjista ja olin hoitopöydällä tätä tehtäessä makuulla. Samalla kun Pekka vapautti jalkojen kireydet tarkisti hän myös lantion asennon. Seuraavaksi käytiin istuma-asennossa lävitse selkä, alhaalta ylös ja kädet. Lopuksi hoidettiin kasvot mikä tuntui hyvin miellyttävältä. Kaikki tämä tapahtui keveillä liikkeillä, ei niksauttamisia niin kuin saattaa aluksi luulla.

Sain ekstrana vielä Frantsilan luomuyrttihierontaöljyä, jota käytän itsekkin.. kyllä Pekka osaa!

Olo ei ollut väsynyt samalla tavalla kun hieronnan jälkeen vaan tuntui siltä että kehossa alkaa tapahtua hyviä asioita… aineenvaihduntakin lähti hyvin liikkeelle.

Pekka kertoi että hyviä tuloksia on saatu muun muassa seuraavien vaivojen helpottamisessa: Jalkojen vaivat, alaselän kiputilat, rintarangan ja yläselän kiputilat, hartia- ja niskajännitysvaivat, tennis- ja golfkyynärpää ja päänalueen vaivat.

Kannattaa kokeilla ehdottomasti olisiko tästä hoitomuodosta apua ennen kuin lupautuu kirurgin veitsen alle…kumpikaan hoitomuoto ei myöskään sulje pois toisiaan!

SUOSITTELEN EHDOTTOMASTI KOKEILEMAAN

 

Turve – Soiden puhdas raaka-aine aineenvaihdunnan elvyttämiseen, kuumien aaltojen, lihas- ja nivelvammojen ja iho-ongelmien hoitamiseen

Posted 5 Comments

Kerron verkkokaupan puolella vartalon itsehoitojen yhteydessä turpeen vaikutuksesta aineenvaihdunnan tehostamisessa ja ajattelin tässä blogissa kertoa lisää moneen vaivaan auttavasta soiden raaka-aineesta.   Itse olen käyttänyt turvetta puolikylvyissä hormonaalisen toiminnan tasapainottamisessa, selluliitin hoidossa (sitäkin kertyy valitettavasti), turvejalkakylvyissä turvotuksen poistoon ja kauneudenhoidossa. Puolikylvyissä istutaan ammeessa niin että vesi ylettyy vain napaan asti ja jalat ja kädet ja rinta-alue eivät ole vedessä. Samassa yhteydessä olen tehnyt hoitavan naamion myös kasvoille. Tässä yhteydessä voi nauttia vielä vaikka puhdistavaa teetä ( Puhdas Puro detox yrttitee)

Muista juoda hyvin hoitojen jälkeen saadaksesi aineenvaihdunnan hyvin liikkeelle ja kuona-aineet pois elimistöstäsi.

Turpeen hyödyntäminen aineenvaihdunnan elvyttämisessä

Koska turve edistää aineenvaihduntaa, sitä on suositeltavaa käyttää puhdistuskuurien tukena esim. turvesaunan muodossa. Huuhtele ensin ihosi ja peseydy ja kastele myös hiuksesi. Turvetta on suositeltavaa käyttää saunassa pestyllä iholla noin 20 minuutin ajan. Turpeen kuorivaa vaikutusta voidaan lisätä hieromalla sitä iholla. Se ei saa kuivua iholle! Turvetta kuluu noin 1-2dl koko vartalolle. Huuhtele turve iholta äläkä käytä tässä vaiheessa enää saippuaa tai suihkushampoota.

Kylvyssä:

Kylvyissä turpeen bioaktiiviset aineet, samoin kuin saunassa, pääsevät vaikuttamaan ihon läpi hoitaen ja elvyttäen ihon toimintaa sekä hormonaalista hyvinvointia. Levitä turve iholle ja käy kylpyyn. Anna vaikuttaa 20 minuuttia.

Saunassa:

Huuhtele ensin ihosi ja peseydy ja kastele myös hiuksesi. Turvetta on suositeltavaa käyttää saunassa pestyllä iholla noin 20 minuutin ajan. Turpeen kuorivaa vaikutusta voidaan lisätä hieromalla sitä iholla. Se ei saa kuivua iholle! Turvetta kuluu noin 1-2 dl koko vartalolle. Huuhtele turve iholta äläkä käytä tässä vaiheessa enää saippuaa tai suihkushampoota. 

 

Hiusten hoidossa:

Hiusten turvenaamio vahvistaa myös päänahan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kun hiuspohja voi hyvin saat  näin helposti myös uutta hiustenkasvua samalla. Turvetta käytetään hilseen, psoriaasin ja ihottumien hoidossa. Tee turvesavinaamio näin: Pese ja huuhtele hiukset ja levitä turve (kosteat hiukset) päänahkaan ½ cm kerrokseksi. Pistä suihkumyssy tai huonompi pyyhe päähän ja nauti saunan lämmöstä 15 min hieroen aina välillä päänahkaa. Alä anna turpeen kuivua hiuksiin. Pidä vaikka pientä vesikippoa lähelläsi, josta voi hieronnan yhteydessä ottaa kostuketta hiuksiin. Huuhtele hyvin hoidon jälkeen.

Turve saattaa antaa vaaleille hiuksille hieman ruskehtavaa sävyä, joka lähtee ajan kanssa kyllä pois.

Hoitopakkaukset ja kääreet:

Turvetta käytetään kuten savea joko (+44 Co) kuumennettuna syvälämpöhoitona tai kylmänä tulehtuneille alueille. Hoitopakkaukset ovat erinomaisia jännitysten, kipujen, lihas- ja nivelvammojen ja iho-ongelmien hoidossa. Jalka- ja käsihoitokääreet voidaan tehdä myös niin, että turvetta laitetaan muovipusseihin, jotka asetetaan jalkoihin tai käsiin ja sitten lämpimään veteen 15 minuutiksi.

                                        TURVETTA ENERGIAN LISÄÄMISEEN MONIN TAVOIN

Voikukan lehdet ovat nyt parhaimmillaan – popsi niitä ainakin 3- 5 kpl päivässä ( eivät niin kitkeriä vielä)

Posted 4 Comments

Voikukassa on monta kertaa enemmän ravinteita kuin muissa salaattikasveissa. Vitamiineja löydät niistä A, K,B,C ja E-vitamiineja sekä lisäksi vielä kivennäisaineista kalsiumia, kuparia, mangaania ja rautaa… saattaa olla jopa K-vitamiinin paraslähde.

Voikukan lehdet ovat parhaimmillaan alkukeväästä jolloin ne eivät maistu vielä niin kitkeriltä, joten lisää niitä salaatteihin. Huom! kitkerät sisältävät enemmän kyllä C-vitamiinia.

Lehtiä ja nuppuja voit käyttää loistavasti ruuanlaitossa… Kuvan lautaselta löydät voikukan nuppuja höystettynä oliiviöljyllä ja valkosipulilla koristeena siankärsämön lehtiä.  Käytin tämän koko komeuden vähän pannulla ja voi että miten maistui hyvältä!

Lehdet ja nuput sopivat loistavasti yrttivoihin, salaatteihin, viherjauheeksi, muhennoksisissa, munakkaissa jne… loppujenlopuksi ihan missä vain.. smooteihinkin.  Silppua lehtiä voileivän päälle tai tee vaikka niistä pestoa. Voit myös pakastaa lehtisilppua ja nuppuja talven varalle.

Voikukan juuria voi kuivattaa ja kuivausta varten viipaloi ne puolen sentin paksuisiksi ja viiden sentin pituisiksi ja kuivata. Juuret sopivat hyvin keittoihin ja niistä saa myös hyvää raakaraastetta. Kofeiiniton kahvinkorvike tehdään myös voikukan juurista.

Koko kasvi käytettävissä siis juuresta, lehdistä aina kukkaan asti!

                                                      Voikukka on loistava rohdoskasvi… olisitko uskonut tätä 

Lisää tietoa kehon puhdistumisesta ja aamun aloituksestani

Posted 2 Comments

Innostuin eilen itsekin aiheesta kun oma olo on ollut vähän vetämätön, vaikka olenkin välttänyt ainakin toistaiseksi kaikki pöpöt.

Kehon puhdistumista voidaan siis lisätä kevyellä ruokavaliolla, jossa on mahdollisimman paljon kotimaisia luonnonmukaisesti viljeltyjä kasviksia ja marjoja. Eläinkunnan tuotteita, myös maitotuotteita kannattaa välttää.

Oman aamuni aloitin tänään pintaverenkiertoa elvyttävällä ihon kuivaharjaamisella ja aamuvenyttelyllä.

Tämän jälkeen join huoneenlämpöistä vettä johon lisäsin Siankärsämöyrttiuutetta; suomalaisen kansanparannuksen tuhattaituria ja otin juoman kanssa pari teelusikallista viherjauhetta.

Tältä näyttää sitten siankärsämö ( vähän yrttioppia mukaan)

Siankärsämö

Siankärsämö laukaisee sileiden lihasten kouristuksia erityisesti mahassa. Se lisää sapen ja mahanesteen eritystä, ja sitä käytetäänkin ruokahaluttomuuteen ja helpottamaan ruoansulatusvaivoja. Lisäksi se edistää suoliston toimintaa, auttaa ummetuksen hoidossa ja vähentää kaasun muodostusta.

Viherjauhoista saat tarvittavat lisäravintoaineet ja antioksidantit, jotka tehostavat ja nopeuttavat puhdistusreaktiota. Jos sinulta ei löydy viherjauhetta voit tilata sitä verkkokaupan puolelta ja tuotteen nimi on Aurinkovoima Villiviherjauhe. Tuote sisältää nokkosta, sinimailasta, porkkanan lehteä, mäkimeiramia, persiljaa, siankärsämön lehteä, liperiä, voikukan lehtiä ja pihatähtimöä antamaan puhtia.

Biokemian asiantuntijat eri puolilla maailmaa (Airola, Marjanen, Vogel, Jensen) ovat havainneet vitamiini- ja hivenainesuhteitten merkityksen ihmisen aineenvaihdunnassa erittäin tärkeiksi imeytymisen kannalta – luonnonkasveissa aineosat ovat luonnollisessa tasapainosuhteessa ja tästä johtuen vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen helpottuu ja tehostuu.

Puolen tunnin kuluttua aamujuomasta tein sitten aamupirtelön mansikoista, mustikoista, vadelmista, kotimainen omena, auringonkukan siemenet ( liotin niitä yön yli) ja lusikallinen hunajaa.  Marjat ja hedelmät puhdistavat nimittäin parhaiten aamuisin, jolloin keho erittää voimakkaammin kuona-aineita.

Nokkos ja peltokortevalmisteilla saat tarvittaessa kalkki ja pii täydennystä, koska ravintoaineiden riittävä saanti  estää puhdistusreaktiot kuten kiukkuisuuden ja päänsäryn. 

Itse käytän Nokkos ja –peltokortevalmistetta ( löytyy myös verkkokaupastani), joka on oman luonnon puriste luustolle, kynsille ja hiuksille. Tältä näyttää muuten sitten peltokorte (Equisetum aruense; Equisetaceae)

Peltokorte

Vaikuttavina aineina versossa on yli 10 % kivennäisaineita, joista 2/3 on piihappoa; lisäksi saponiineja (ekvisetoniini ja ekvisetogeniini), flavonoideja (mm. kversetiini- ja kemferoliglykosidit), alkaloideja, (nikotiini) parkkiaineita, steroleja, beetasitosteriiniä, C-vitamiinia ja rodaniinia (tuoreiden kasvien mehussa).

Ja nyt ulos lenkille saamaan hyvää mieltä ja väriä poskille.

Miten päästä alkuun

Posted 2 Comments

Edelliseen juttuuni viitaten ystävättäreni kysyi minulta miten sitten aloitan terveellisemmän elämän voidakseen paremmin. Jäin sitä hetkeksi miettimään ja uskon että tärkeintä on alkajaisiksi puhdistaa elimistö kuona-aineista, jotta keho pystyisi hyödyntämään paremmin vaikkapa terveellisen ravintorikkaan aterian.

Nykyihmisen ruokavalioon sisältyy monia haitallisia asioita, kuten lisäaineita ja säilöntäaineita, jotka kertyvät kehoon ajan mittaan. Etenkin munuaiset, maksa ja suolisto joutuvat koville, kun ravinnon sisältämät haitalliset ainesosat päätyvät niiden käsiteltäviksi. Juuri tästä syystä on tärkeää suorittaa suoliston tehokas puhdistus.

Suoliston puhdistaminen tulisi suorittaa muutaman kerran vuodessa. Puhdistaminen poistaa raskaan ja pingottuneen olon ja lisää energiamäärää huomattavasti. Tukoksista ja kuona-aineista vapaa suolisto imeyttää tehokkaammin ravinnosta saatavat ainekset ja poistaa ylimääräiset ainekset. Puhdistamisen myötä vastustuskyky kohentuu samalla, toimintakyky paranee ja kehon turvotus vähenee.

Kevennetty ruokavalio avuksi kehon puhdistukseen

Kevennetty ruokavalio ja puhdistavat yrttiteet siivoavat tehokkaasti elimistöä. Kasvis-, vihannes-, marja tattari- ja hirssipainotteinen ruokavalio puhdistavat kehoa. Myös vihanneskeitot ovat hyviä ja täyttäviä ruokia ilman turhia kaloreita.

Villivihannessalaatit puhdistavat tehokkaasti elimistöä. Varsinkin alkukesällä luonnosta saa hyvin voikukan, piharatamon, poimulehden, vuohenputken, musta- ja punaherukan sekä vadelman lehtiä. Näitä kannattaa kerätä ja kuivata viherjauheeksi. Viherjauheet sisältävät runsaasti vitamiini- ja kivennäisaineita, klorofylliä ja antioksidantteja ja niitä on helppoa lisätä salaattiin ja ruokaan. Itse lisään nokkosta ruokiin läpi vuoden.

Parhaimmat juomat ovat yrttiteet, vesi ja vihannes-, marja-, hedelmä- ja vehnänorasmehut.

Runsaasti kuituja sisältäviä täysjyväpuuroja ja tuorepuuroja voi nauttia puhdistuskuurin aikana. Tuorepuuroa voi valmistaa esimerkiksi yön yli liotetusta tattarista ja pellavansiemenistä, jonka lisäksi puuroon voi lisätä hampunsiemeniä, marjoja ja villivihanneksia tuoreena tai kuivattuna.

Yrttejä voi käyttää yrttiteenä, uutteina ja jauheina tehostamaan suoliston puhdistumista. Suolistoa puhdistavat muun muassa kamomillan, siankärsämön ja puna-apilan kukat, pellavansiemenet sekä monet maustekasvit.

Itse olen hyödyntänyt myös sitruunan (luomu) mehua puhdistukseen. Sitruunalla on loistava vaikutus koko elimistöön. Sitruunan sisältävät vitamiinit ja muut hyödylliset ainesosat poistavat suolistoon kertyneitä bakteereita ja kuona-aineita. Ohje on hyvin helppo! Purista yhden sitruunan mehu lasilliseen lämmintä vettä ja nauti ennen nukkumaanmenoa.

Pyri välttämään näitä

Einekset, virvokkeet, kahvi, musta tee, alkoholi, maito, valkoiset jauhot ja sokeri eivät sovi puhdistuskuuriin ei edes kevennettyyn 🙂

Taidan tänään tehdä sitruunamehusta oman aloitukseni keveämpään oloon!

Nujerra flunssa luonnon keinoin

Posted Leave a comment

Älä usko siihen että toistuvat vilustumiset ovat väistämättömia. Voit itse tehdä paljon välttääksesi ne kokonaan. Vilustuminen on alkanyt kehittyä kehossasi paljon aiemmin ennen kuin oireet nuha ja köhimisesi alkoivat. Elimistösi on voinnut jo pidempään jo huonosti, koska vastustuskykysi on niin alhainen, ettei se pysty puolustautumaan viruksia ja bakteereita vastaan.

Välttääksemme vilustumisia on tärkeää pitää kehon puolustusjärjestelmä kunnossa. Oikealla ruokavaliolla, liikunnalla ja hyvällä mielellä varustettu keho pysyy vastustuskykyisenä.

Jos kuitenkin olet saanut flunssan anna kehollesi aikaa parantua ja hoida sitä riittävällä levolla. Ravinnon on hyvä olla kevyttä ja helposti sulavaa. Suosi kasvisruokia kuten kasviskeittoja. Luovu sokerista ja rasvaisista ruuista koska ne rasittavat jo valmiiksi heikentynyttä elimistöäsi.

Ohessa muutama lisäneuvo:

Kehon puhdistamiseen ja uudistumisen tueksi

Detox puhdistustipat

  • Nokkonen kohottamaan vireyttä
  • Kehäkukka auttamaan kehon itsekorjaantumisessa
  • Voikukka tehostamaan suoliston toimintaa

Vastustuskyvyn lisäämiseen

Auringonhattu uute

– vastustuskyvyn lisäämiseen ja flunssan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon
– immuniteetin vahvistamiseen
– yskään ja kurkun karheuteen
– ihon desinfiointiin ja tulehduksiin sekä suun kurlaukseen

Kylmänroppi

Vastustuskyvylle vilustumisen jälkeen puhdistumisen ja uudistumisen tueksi

Viiden yrtin ja propoliksen yhdistelmä kun tarvitaan lisää puhtia vastustuskyvylle.

  • Siankärsämö, timjami  ja punahattu hengitysteiden ja kurkun hyvinvointiin
  • Punahattu ja inkivääri ylläpitämään vastustuskykyä